Blog

Web Is Our Passion. Let's Blog About It!
12 tips για να τελειοποιήσεις το eShop σου

12 tips για να τελειοποιήσεις το eShop σου

Αν ασχολείσαι με το εμπόριο, είτε τα πηγαίνεις καλά σε επίπεδο πωλήσεων, είτε χρειάζεσαι μια κίνηση για να αυξήσεις τα νούμερά σου, η παράλληλη προώθηση των προϊόντων σου μέσω ενός eShop αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Μερικά χρόνια πριν, ήταν αρκετή μια online παρουσία της επιχείρησής σου για να διατηρήσεις την επαφή με τους πελάτες σου, ακόμη και μετά την επίσκεψή τους στο κατάστημά σου. Πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη διατήρησης ενός eShop με τα προϊόντα που παρέχεις μέσω του φυσικού σου καταστήματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση βοήθησε το επίπεδο ασφάλειας στο οποίο έχουν φτάσει οι online συναλλαγές, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνονται ακόμη περισσότεροι καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους μέσω internet. Ενδεικτικά, για το 2015, το 50% των χρηστών του διαδικτύου έκανε online αγορές, ενώ το ποσοστό αναμένεται να φτάσει το 57%, το 2019.

Είτε, λοιπόν, πρόκειται να αποκτήσεις eShop, είτε το έχεις ήδη, στο σημερινό post θα δούμε κάποιες συμβουλές για το πώς μπορείς να το βελτιώσεις, έτσι ώστε να αυξήσεις τις πωλήσεις σου.

1. Φρόντισε για την ασφάλεια στις συναλλαγές

Το πρώτο και βασικότερο βήμα, είναι να διασφαλίσεις την κρυπτογράφηση των δεδομένων που ανταλλάσσονται ανάμεσα στους πελάτες και το eShop σου. Σίγουρα θα απέφευγες να καταχωρήσεις την πιστωτική σου κάρτα σε ένα eShop που δεν σου εξασφαλίζει ότι τα στοιχεία της παραμένουν προστατευμένα. Γιατί να λειτουργήσουν διαφορετικά οι επισκέπτες σε μία αντίστοιχη περίπτωση στο δικό σου eShop; Φρόντισε, λοιπόν, να το εξοπλίσεις με ένα πιστοποιητικό ασφαλείας, που θα προστατέψει τα δεδομένα των πελατών σου. Μπορείς να επιλέξεις από την πιο απλή λύση που σου παρέχει ένα Domain Validation SSL έως τις περισσότερο εξειδικευμένες που παρέχουν για επιχειρήσεις τα Organization και τα  Extended Validation SSL (EV SSL). Εδώ μπορείς να μάθεις περισσότερα για τις διαφορές ανάμεσα στα παραπάνω είδη πιστοποίησης.

2. Κάνε συνεχείς βελτιώσεις στο SEO

Σίγουρα γνωρίζεις τη σπουδαιότητα του SEO για το site σου, και σε διαβεβαιώ ότι είναι το ίδιο σημαντικό και για το eShop σου. Στην ουσία, όλες οι συμβουλές που θα βρεις σε αυτό το post, αποτελούν και μικρές SEO πρακτικές που θα βοηθήσουν το eShop σου! Πέρα από τις ενέργειες που είναι ορατές στους πελάτες σου, όμως, πρέπει να μεριμνήσεις και για ορισμένες πρακτικές που μπορεί να μην φαίνονται άμεσα, αλλά επηρεάζουν κατά πολύ τη θέση σου στα σποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Μερικά σημεία που πρέπει να προσέξεις στο eShop σου είναι:

  • Τα keywords: οι λέξεις-κλειδιά που θα χρησιμοποιήσεις είναι απαραίτητο να περιγράφουν ακριβώς το προϊόν σου, αλλά παράλληλα να σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Δοκίμασε να σχηματίσεις ολόκληρες φράσεις, αντί την εισαγωγή μεμονωμένων keywords.
  • Τα metadata: αποτελούν όλα τα δεδομένα που βλέπει ο χρήστης έξω από τη σελίδα σου, όταν π.χ. τη συναντήσει στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να φροντίζεις ώστε να εμφανίζονται σωστά και να υπακούν στους κανόνες του SEO.
  • Οι εικόνες: συμπλήρωσε με τα κατάλληλα keywords τις εικόνες που συνοδεύουν τα προϊόντα σου και θυμήσου να συμπληρώσεις το alt text – έτσι, ο χρήστης θα μπορέσει να καταλάβει σε τι αφορά η εικόνα, ακόμα και αν ένας browser δεν μπορεί να την προβάλλει.

3. Παρουσίασε στο χρήστη άρτιες εικόνες

Οι φωτογραφίες των προϊόντων σου είναι η πρώτη επαφή που θα έχει ο πελάτης με αυτά. Πολλές φορές είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρατήσει ή όχι έναν υποψήφιο πελάτη. Φρόντισε να διαθέτεις αρκετές φωτογραφίες για κάθε προϊόν, οι οποίες θα το παρουσιάζουν σε πολύ καλή ανάλυση. Παράλληλα, δώσε τη δυνατότητα στον χρήστη να κάνει zoom, ώστε να δει ακόμα καλύτερα τις λεπτομέρειες του προϊόντος. Είναι κάτι που θα το εκτιμήσει πολύ και αυξάνει τις πιθανότητες να προχωρήσει σε αγορά.

Σε περίπτωση που ασχολείσαι με τη φωτογραφία και διαθέτεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, θα μπορούσες να φωτογραφίσεις ο ίδιος τα προϊόντα. Αν, όμως, δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, είναι σημαντικό να αγοράσεις υπηρεσίες από κάποιον επαγγελματία φωτογράφο. Παράλληλα, φρόντισε στις φωτογραφίες να προβάλλεις τα προϊόντα σου σε χρήση, όταν αυτό είναι εφικτό (π.χ. αν είναι ρούχα ή παπούτσια).

4. Πρόσθεσε μια αναλυτική περιγραφή του προϊόντος

Πολλά eShops παραλείπουν αυτό το βήμα, το οποίο, όμως, είναι εξίσου σημαντικό με την εικόνα των προϊόντων. Αν κάποιος πελάτης ερχόταν στο φυσικό κατάστημά σου και σου έκανε ερωτήσεις σχετικά με ένα προϊόν, θα του απαντούσες άμεσα, σωστά; Η περιγραφή του προϊόντος κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά: λύνει τις απορίες του καταναλωτή που επιλέγει να κάνει την αγορά του online. Ειδικά στην περίπτωση που εμπορεύεσαι υπηρεσίες, είναι κρίσιμο να παραθέσεις μια λεπτομερή περιγραφή που δεν θα αφήνει κανένα ερωτηματικό στον δυνητικό πελάτη σου.

Αν δεν επιθυμείς να αφιερώσεις χρόνο γι’ αυτήν τη διαδικασία, έχεις τη δυνατότητα να βρεις τις βασικές πληροφορίες για κάθε προϊόν απευθείας από τον κατασκευαστή. Απλά, με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να έχεις στα προϊόντα σου παρόμοια περιγραφή με άλλα eShops που έχουν κάνει το ίδιο. Αυτό που θα σου πρότεινα, είναι να επικεντρωθείς στα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και να περιγράψεις στον χρήστη πώς αυτά θα καλύψουν τις ανάγκες του. Έτσι, αφενός θα ξεχωρίσεις από τα υπόλοιπα eShops και αφετέρου θα τον πείσεις ευκολότερα να κάνει την αγορά από το δικό σου κατάστημα.

5. Απλοποίησε τη διαδικασία παραγγελίας

Για να κάνεις ακόμα καλύτερη την εμπειρία του χρήστη στο eShop σου, είναι απαραίτητο να κρατήσεις μια απλή διαδικασία παραγγελίας που δεν θα τον αποθαρρύνει από το να πραγματοποιήσει την αγορά του. Στις online αγορές, η μετάβαση από το ένα eShop στο άλλο γίνεται πολύ εύκολα, μέσα σε μερικά μόνο δευτερόλεπτα. Το άριστο user experience είναι αυτό που θα σου εξασφαλίσει την προτίμηση του χρήστη και θα καταφέρει να τον κρατήσει στο site σου.

timeline

Κατά τη διαδιακασία του checkout, καλό θα ήταν να ζητήσεις από τον πελάτη σου μόνο τα στοιχεία που είναι απολύτως απαραίτητα για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, όπως είναι το email και η διεύθυνση αποστολής, ενώ είναι χρήσιμο να δίνεις την επιλογή στον χρήστη να εγγραφεί σαν επισκέπτης, χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιήσει κανονική εγγραφή. Το συγκεκριμένο βήμα υπάρχει περίπτωση να διακόψει τη ροή της παραγγελίας και είναι πιθανό ο χρήστης να μην την ολοκληρώσει τελικά. Τέλος, αν η διαδικασία ολοκλήρωσης της παραγγελίας αποτελείται από δύο ή περισσότερες σελίδες, εμφάνισε στον πελάτη τα βήματα, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο βρίσκεται.

6. Φρόντισε το eShop σου να είναι responsive

Όλο και περισσότεροι χρήστες επισκέπτονται τα sites από mobile συσκευές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πραγματοποιούν τις αγορές τους μέσω κινητού τηλεφώνου ή tablet. Γι’ αυτό το λόγο, αλλά και για να βελτιώσεις ακόμη περισσότερο το SEO στο site σου (tip #13) και την εμπειρία του πελάτη σου, είναι απαραίτητο να φροντίσεις ώστε το eShop σου να είναι responsive σε όλες τις συσκευές. Διατηρώντας ένα responsive eShop, αυξάνεις την εμπιστοσύνη και ενθαρρύνεις το χρήστη να κάνει άμεσα την αγορά του, χωρίς να νιώσει την ανάγκη ότι πρέπει να μεταβεί σε μια σταθερή συσκευή για να συνεχίσει, πράγμα που κοστίζει και σε χρόνο, αλλά και σε παραγγελίες.

7. Πρόσθεσε κάποιο trust seal στο site σου

Αν θέλεις να αυξήσεις ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του eShop σου και να εγγυηθείς στον πελάτη σου ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, θα σου πρότεινα να προσθέσεις και ένα trust seal στο eShop σου, πέρα από το SSL πιστοποιητικό που έχεις επιλέξει. Μέσα από τις υπηρεσίες των trust seals, θα γίνονται καθημερινοί έλεγχοι ασφαλείας στο eShop σου, που θα πιστοποιούν ότι η σελίδα πληροί τα υψηλότερα standards ασφαλείας.

8. Διατήρησε μια δυνατή παρουσία στα social media

Ένα χρήσιμο μέσο για να κρατάς επαφή με τους πελάτες σου, είναι τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Δεν χρειάζεται να βιαστείς, δημιουργώντας λογαριασμούς σε όλα τα γνωστά social media. Προσπάθησε να εντοπίσεις εκείνα που χρησιμοποιούν περισσότερο οι πελάτες σου, που βασίζονται στην εικόνα και που προσφέρουν ευκαιρίες διαφήμισης. Κατόπιν φτιάξε το προφίλ σου σε κάποια από αυτά, αλλά φρόντισε να έχεις το χρόνο να τα ενημερώνεις. Καλύτερα να διατηρείς 2 ή 3 ενημερωμένους λογαριασμούς, παρά να έχεις μια στάσιμη παρουσία σε πολλές πλατφόρμες.  

Στην περίπτωση του eShop, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις το Facebook, το Instagram ή το Pinterest, αφού και οι οι τρεις πλατφόρμες ενδείκνυνται για την προώθηση εικόνων. Ειδικότερα, στο Facebook και το Instagram έχεις και πολύ καλές δυνατότητες διαφήμισης, αφού διαθέτουν δυνατά εργαλεία τμηματοποίησης και στόχευσης, ώστε να προσεγγίσεις σωστά το κοινό σου. Σχεδίασε και εκτέλεσε προσεκτικά τη στρατηγική σου για τα social media και θα δεις τις πωλήσεις σου να ανεβαίνουν άμεσα.

9. Εκμεταλλεύσου το email marketing

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το email marketing είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διατηρήσεις την επαφή με τους πελάτες σου μετά την πώληση και να τους κινήσεις το ενδιαφέρον για να επιστρέψουν στο eShop σου μελλοντικά.

Επένδυσε λίγο χρόνο στο σχεδιασμό ενός φιλικού email template, το οποίο θα χρησιμοποιείς για την περιοδική αποστολή προσφορών στα προϊόντα σου. Καλό θα ήταν να μην ξεπερνάς τα δύο emails το μήνα, ώστε να κρατήσεις μια διακριτική παρουσία στο inbox των πελατών σου και να εστιάσεις περισσότερο στην ποιότητα των emails.

10. Εξασφάλισε υψηλές ταχύτητες φόρτωσης

Η ταχύτητα είναι ένα από τους βασικούς λόγους για τους οποίους επιλέγονται οι online αγορές. Ένα eShop που αργεί να φορτώσει κατ’ εξακολούθηση, σίγουρα δε θα προτιμηθεί ούτε από τους χρήστες, ούτε από τις μηχανές αναζήτησης. Έχει παρατηρηθεί ότι μια καθυστέρηση 2 δευτερολέπτων μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 12% περισσότερες αποχωρήσεις από τη σελίδα!

Ένας παράγοντας που θα ενισχύσει την εμπειρία του χρήστη στο eShop σου, αλλά και το SEO, είναι η βελτίωση του χρόνου φόρτωσης. Οι ενέργειες που μπορείς να κάνεις προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνουν την επιλογή ενός αξιόπιστου web hosting παρόχου, η χρήση CDN, η βελτιστοποίηση των εικόνων, κ.λπ. Διάβασε το post μας σχετικά με την αύξηση της ταχύτητας ενός site και εφάρμοσέ τις στο eShop σου άμεσα.

11. Κάνε κι εσύ τις αγορές σου online

Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσεις τυχόν παραλείψεις στο eShop σου, είναι να επισκεφτείς άλλα online καταστήματα και να μπεις στη διαδικασία αγοράς προϊόντων. Πραγματοποιώντας τα βήματα, είναι πιθανό να βρεις λεπτομέριες που θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν και στο δικό σου eShop. Μην περιοριστείς μόνο σε ανταγωνιστές του κλάδου όπου δραστηριοποιείσαι, αλλά παρακολούθησε και τις επιλογές μεγάλων eShops που εμπιστεύεσαι και προσάρμοσε τις ενέργειές του στη δική σου περίπτωση.

12. Άκου τους πελάτες σου

Είναι πολύ σημαντικός να διαθέτεις παραπάνω από έναν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσεις να πάρεις ανατροφοδότηση από τους πελάτες σου σχετικά με το eShop. Θα σου πρότεινα να διαθέτεις πεδία όπου οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να γράψουν μία κριτική για την εμπειρία τους σχετικά με το κάθε προϊόν ξεχωριστά.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις να κατανοήσεις πόσο χρήσιμο ή όχι είναι ένα προϊόν και να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις την πώλησή του, ενώ παράλληλα θα βρουν βοήθεια οι επόμενοι πελάτες σου κατά την αγορά τους (π.χ. Για το νούμερο ενός ρούχου ή παπουτσιού κ.λπ.). Σύμφωνα με έρευνα, το 63% των χρηστών είναι πιθανότερο να αγοράσει από ένα eShop που διαθέτει reviews, έναντι ενός που δεν έχει αυτην την επιλογή.

Τέλος, ένας τρόπος για νια να διατηρήσεις την επαφή με τον πελάτη σου μετά την αγορά, είναι η αποστολή μιας μικρής έρευνας σε μορφή ερωτηματολογίου σχετικά με την εμπειρία του μέσα στο eShop. Έτσι, θα μπορέσεις να λάβεις κρίσιμα σχόλια τα οποία θα σε κατευθύνουν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις για πιθανά θέματα που εσύ ο ίδιος, σαν πωλητής, δεν είχες εντοπίσει.
Εφάρμοσε τις παραπάνω συμβουλές για να βρεθείς ακόμη πιο ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά και ακόμη πιο κοντά στις προτιμήσεις των πελατών σου. Αν χρησιμοποιείς κάποια πρακτική για το eShop σου που δεν έχω αναφέρει, μοιράσου τη μαζί μας στα σχόλια!

Πηγή: top.host

Σχετικά Άρθρα

Χρήσιμα Links

Επικοινωνία