Blog

Web Is Our Passion. Let's Blog About It!
Wordpress Vs Joomla

Wordpress Vs Joomla

Wordpress Vs Joomla

Το Joomla και το WordPress είναι από τα πιο δημοφιλή CMS (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου) που μπορείτε να βρείτε ελεύθερα στο διαδίκτυο. Και οι δύο εφαρμογές προσφέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά, φυσικά, η καθεμία έχει δυνατά και αδύνατα σημεία. Έχουμε συνοψίσει τα πιο σημαντικά από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω. 

Image

Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες δημιουργίας δυναμικών ιστοσελίδων. Είναι εύκολη στη χρήση της και ο χρήστης μπορεί να επεξεργαστεί και να ανανεώσει με ευκολία το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Αρχικά, το wordpress χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την δημιουργία ιστοσελίδας και την επεξεργασία blogs. Στην συνέχεια όμως και με την χρήση του πρόσθετου  Woocommerce, εξελίχθηκε και πλέον μπορείς να δημιουργήσεις ένα λειτουργικό και εύχρηστο  e-commerce  (e-shop) που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες πλατφόρμες.

Διαθέτει μεγάλη ποικιλία πρόσθετων (δωρεάν και με χρέωση), ενσωματωμένο blog καθώς επίσης και εύρυθμη επεκτασιμότητα. Με την χρήση τους μεταμορφώνουν την ιστοσελίδα λειτουργικά και αισθητικά. 

Εξίσου σημαντική θεωρείται η συχνή ανανέωση των εκδόσεων και η πολύ καλή υποστήριξη που παρέχει (το 30% των ιστοτόπων έχει δημιουργηθεί σε WordPress, ενώ κατέχει το 60% της αγοράς CMS). Θεωρείται μια οικονομική πλατφόρμα. 

Σαν μειονέκτημα μπορούμε να αναφέρουμε ότι δυσκολεύεται η χρήση της με προσθήκη άνω των 1000 προϊόντων και ότι δεν υπάρχει ενσωματωμένη πολυγλωσσικότητα και έτσι χρειάζεται πρόσθετο plugin.

Τέλος, αν και το Wordpress από την κατασκευή του είναι αδύναμο σε SEO, ωστόσο χάρη στη μεγάλη ποικιλία που διαθέτει (πχ Yoast SEO κ.α.) παρέχει πολλές επιλογές που βοηθούν στην δημιουργία του.

Image

Το Joomla είναι μια από τις παλαιότερες πλατφόρμες διαχείρισης περιεχόμενου. Διαθέτει μεγάλη διαθεσιμότητα σε templates (themes). Η κοινότητα που δραστηριοποιείται γύρω από το Joomla, ιδιώτες ακόμη και επιχειρήσεις, παρέχουν συνεχώς νέα themes έναντι μικρού κόστους ή και δωρεάν, συνεπώς είναι εύκολο να βρεθεί κάποιο theme που να καλύπτει τις ανάγκες των περισσοτέρων ιστοτόπων και με ελάχιστες παρεμβάσεις να παραχθεί μία εικαστικά άρτια εφαρμογή. 

Διαθέτει πολλά ελεύθερα και εμπορικά πρόσθετα (modules, plugins, templates) και παρέχεται η δυνατότητα χρήσης πολλαπλών γλωσσών  καθώς προϋπάρχει στις ενσωματωμένες λειτουργίες του.

Με την προσθήκη του πρόσθετου VirtueMart μετατρέπεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος (E-shop). Θεωρείται οικονομικό και το Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου είναι για όλους τους τύπους επιχειρήσεων. Ωστόσο, απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την διαχείρισή του αλλά με την σωστή χρήση θεωρείται πλατφόρμα με πολή καλή απόδοση στο SEO. Μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στην ανανέωση εκδόσεων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ανακεφαλαιώνοντας, το Wordpress θεωρείται πιο εύκολη στη διαχείριση πλατφόρμα από το Joomla. Είναι ιδανική για άπειρους χρήστες, εφόσον οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να ανεβάζει τα άρθρα του, χωρίς να χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Ωστόσο, εάν συγκρίνουμε τις δυνατότητες βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης, το Joomla παίρνει ένα μικρό πλεονέκτημα, επιτρέποντας στους χρήστες του να ορίσουν μετα-περιγραφές και λέξεις-κλειδιά για νέα άρθρα.

Αν θέλετε το  site σας να εμφανίζεται σε πολλές γλώσσες ίσως το Joomla είναι καταλληλότερο για εσάς, μιας και διαθέτει ενσωματωμένη πολυγλωσσική υποστήριξη στον πυρήνα, και δεν χρειάζεται πρόσθετο τρίτου μέρους.  Ένα ακόμα κριτήριο ίσως είναι το κόστος. Το WordPress πλεονεκτεί σε αυτό, γιατί αποδεικνύεται πιο οικονομικό μακροπρόθεσμα, εφόσον ο χρήστης το ανανεώνει εύκολα.

Τέλος, οποιαδήποτε από τις παραπάνω εφαρμογές και να επιλέξετε για τον ιστότοπό σας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας εντυπωσιάσει με την πληθώρα λειτουργιών που θα σας παρέχει. Το σημαντικότερο όλων είναι η προσεκτική επιλογή των προσθέτων (plugin, modules, extensions, components, themes κλπ.) που θα προσθέσετε στις παραπάνω εφαρμογές και σαφώς η πολιτική ασφαλείας που θα θεσπίσετε ώστε να υπάρχει επαρκής μέριμνα ως προς τον έλεγχο και αναβάθμιση της εκάστοτε εφαρμογής, κάθε φορά που διανέμεται μία νέα έκδοση από την κοινότητα που την υποστηρίζει.

Wordpress Vs Joomla

Εύκολο στην εγκατάσταση

Wordpress

80%

Joomla

100%
Εύκολο στη χρήση

Wordpress

60%

Joomla

100%
SEO

Wordpress

100%

Joomla

60%
Templates

Wordpress

60%

Joomla

100%

Σχετικά Άρθρα

Χρήσιμα Links

Επικοινωνία