Blog

Web Is Our Passion. Let's Blog About It!
Ποια πλατφόρμα να επιλέξω;

Ποια πλατφόρμα να επιλέξω;

Ποια πλατφόρμα να επιλέξω

Η επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας θα σας δώσει τα απαιτούμενα εφόδια προκειμένου να δημιουργήσετε ένα πετυχημένο website και e-shop. Η σωστή επιλογή πλατφόρμας για την κατασκευή τους είναι μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εμπορική σας επιτυχία στο web. Όσο αναπτύσσεται το ηλεκτρονικό εμπόριο τόσο περισσότερο μεγαλώνει η επιρροή των έξυπνων αποφάσεων όπως και οι συνέπειες των λάθος επιλογών. Οι στόχοι, το διαθέσιμο budget, τα προϊόντα και οτιδήποτε άλλο διαμορφώνει την δημιουργία του eshop είναι παράμετροι που μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας μόνο αν το τεχνολογικό περιβάλλον στο οποίο θα βασιστεί η νέα επιχειρηματική σας δραστηριότητα είναι το κατάλληλο. \nΠαρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι πιο γνωστές πλατφόρμες, προκειμένου να αποκτήσετε μια συνολική εικόνα βλέποντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμίας, ώστε να επιλέξετε την πιο κατάλληλη για την προβολή της επιχείρησής σας.

Image

Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες δημιουργίας δυναμικών ιστοσελίδων. Είναι εύκολη στη χρήση της και ο χρήστης μπορεί να επεξεργαστεί και να ανανεώσει με ευκολία το περιεχόμενό της ιστοσελίδας.

Αρχικά, το wordpress χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την δημιουργία ιστοσελίδας και την επεξεργασία blogs. Στην συνέχεια όμως και με την χρήση του πρόσθετου  Woocommerce, εξελίχθηκε και πλέον μπορείς να δημιουργήσεις ένα λειτουργικό και εύχρηστο  e-commerce  (e-shop) που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες πλατφόρμες. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία πρόσθετων (δωρεάν και με χρέωση), ενσωματωμένο blog καθώς επίσης και εύρυθμη επεκτασιμότητα. Με την χρήση τους μεταμορφώνουν την ιστοσελίδα λειτουργικά και αισθητικά.

Εξίσου σημαντική θεωρείται η συχνή ανανέωση των εκδόσεων και η πολύ καλή υποστήριξη που παρέχει (το 30% των ιστοτόπων έχει δημιουργηθεί σε WordPress, ενώ κατέχει το 60% της αγοράς CMS). Θεωρείται μια οικονομική πλατφόρμα.

Σαν μειονέκτημα μπορούμε να αναφέρουμε ότι δυσκολεύεται η χρήση της με προσθήκη άνω των 1000 προϊόντων και ότι δεν υπάρχει ενσωματωμένη πολυγλωσσικότητα και έτσι χρειάζεται πρόσθετο plugin.

Τέλος, αν και το Wordpress από την κατασκευή του είναι αδύναμο σε SEO, ωστόσο χάρη στη μεγάλη ποικιλία που διαθέτει (πχ Yoast SEO κ.α.) παρέχει πολλές επιλογές που βοηθούν στην δημιουργία του.

Image

Το Joomla είναι μια από τις παλαιότερες πλατφόρμες διαχείρισης περιεχομένου. Διαθέτει μεγάλη διαθεσιμότητα σε templates (themes). Η κοινότητα που δραστηριοποιείται γύρω από το Joomla, ιδιώτες ακόμη και επιχειρήσεις, παρέχουν συνεχώς νέα themes έναντι μικρού κόστους ή και δωρεάν, συνεπώς είναι εύκολο να βρεθεί κάποιο theme που να καλύπτει τις ανάγκες των περισσοτέρων ιστοτόπων και με ελάχιστες παρεμβάσεις να παραχθεί μία εικαστικά άρτια εφαρμογή.

Διαθέτει πολλά ελεύθερα και εμπορικά πρόσθετα (modules, plugins, templates) και παρέχεται η δυνατότητα χρήσης πολλαπλών γλωσσών  καθώς προϋπάρχει στις ενσωματωμένες λειτουργίες του. Με την προσθήκη του πρόσθετου VirtueMart μετατρέπεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος (E-shop). Θεωρείται οικονομικό και το Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου είναι για όλους τους τύπους επιχειρήσεων. Ωστόσο, απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την διαχείρισή του αλλά με την σωστή χρήση θεωρείται πλατφόρμα με πολή καλή απόδοση στο SEO. Μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στην ανανέωση εκδόσεων.

Image

Το PrestaShop από το 2007 έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 300,000 eshop μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περισσότερες από 195 χώρες! Με πολυάριθμες λειτουργίες (600 έως σήμερα) και ιδιαίτερα εύχρηστο περιβάλλον διαχείρισης ανταγωνίζεται επάξια το Magento σε υπηρεσίες και έχει αυξήσει αρκετά την δημοτικότητα του τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα θέματα του PrestaShop είναι επαγγελματικά και κομψά. Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερα από 3.000 προκριματικά πρότυπα Prestashop που θα έχουν επιπλέον δυνατότητες απόκρισης, θέματα αλλαγής χρώματος, επιλογές mega μενού, γραφικά και άλλα. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι το prestashop θεωρείται ελαφρύ, καθώς δεν καταναλώνει πόρους από το server ούτε απαιτεί έναν αποκλειστικά δικό του server. Αυτή η πλατφόρμα έχει απλοποιήσει την καθημερινή διαχείριση του ιδιοκτήτη του καταστήματος που θα σας βοηθήσει να εστιάσετε σε σημαντικά θέματα και γι' αυτό θεωρείται η πιο εύκολη πλατφόρμα ώστε να προσαρμόσετε το κατάστημά σας. Θα μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το e-shop σας με τη βοήθεια προηγμένων ενοτήτων αναλυτικών στοιχείων και ταμπλό. Βελτιώνει την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας και διαθέτει, επίσης, ένα πολύ φιλικό SEO που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 1.000.000 μέλη.

Τέλος, το κυριότερο πλεονέκτημά του είναι η ασφάλεια, και συγκεκριμένα ο ασφαλής τρόπος πληρωμών. Χρησιμοποιείται πρωτόκολλο SSL για τη συναλλαγή ώστε να μην μπορεί να υποκλαπεί.

Image

Το Magento είναι από τις καλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που σήμερα εξουσιοδοτεί περισσότερους από 650.000 ιστότοπους παγκοσμίως.

Τα θέματα Magento έρχονται με αποτελεσματική και μοντέρνα εμφάνιση και καλά οργανωμένες κατηγορίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείτε να αναπτύξετε το δικό σας θέμα Magento αν έχετε τις απαραίτητες τεχνολογικές δεξιότητες.

Το Magento είναι επί του παρόντος γνωστό, ότι είναι το πιο ευέλικτο καλάθι αγορών που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Η καθημερινή διαχείριση του ηλεκτρονικού καταστήματος στο Magento είναι αρκετά απλή. Για να ξεκινήσετε και να ρυθμίσετε τον ιστότοπο όμως, θα χρειαστείτε είτε εμπειρία στην ανάπτυξη ιστού είτε να προσλάβετε έναν επαγγελματία για να σας βοηθήσει. Επίσης, το Magento είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τα κινητά. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι άνθρωποι σήμερα τείνουν να αγοράζουν τα πράγματα χρησιμοποιώντας τα έξυπνα τηλέφωνά τους. Το Magento σας επιτρέπει να δημιουργήσετε responsive ιστοσελίδες που είναι ορατές σε tablet, smartphones και άλλες κινητές συσκευές χωρίς ταλαιπωρία.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι το Magento φημίζεται για τις απίστευτα γρήγορες ιστοσελίδες φόρτωσης. Είναι σημαντικό να φορτώνεται γρήγορα μια ιστοσελίδα γιατί όσο πιο γρήγορα φορτώνεται, τόσο ταχύτερες πληροφορίες μπορούν να ληφθούν από τους επισκέπτες του καταστήματος σας, οι οποίοι αργά ή γρήγορα οδηγούν σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων και των ποσοστών μετατροπών.

Όσον αφορά τη λειτουργικότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι δυνατότητες από το Magento για το SEO είναι τεράστιες. Μια σειρά από ρυθμίσεις SEO είναι διαθέσιμες στο Magento. Ανάμεσά τους είναι μετα-ετικέτες για προϊόντα και αρχικές σελίδες, βελτιστοποίηση εικόνων, κανονικές ετικέτες για κατηγορίες και προϊόντα, επεξεργασίες αρχείων .txt κ.λπ.

Τέλος, το Magento μας δίνει μια μεγάλη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολλά καταστήματα σε έναν ενιαίο πίνακα διαχείρισης. Με άλλα λόγια, με το Magento, τα καταστήματά σας μπορούν να οριστούν ξεχωριστά με τον μοναδικό κατάλογο προϊόντων, το σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά τους. Σαν αρνητικό, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την μεγάλη διαφορά στο κόστος που έχει σε σύγκριση με το Prestashpo. Θεωρείται μια ακριβή πλατφόρμα δημιουργίας e-shop.

Image

Το Shopify είναι μια καναδική εταιρεία που ξεκίνησε το 2004 με έδρα την Οττάβα. 

Με το Shopify μπορείτε να επεξεργαστείτε διαδικτυακές πληρωμές και διάφορα συστήματα σημείων πώλησης. Με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ενεργούς χρήστες και πωλήσεις που δημιουργούνται έως και συνολική αξία 63.000 εκατομμυρίων δολαρίων την καθιστά μια από τις προτιμώμενες πλατφόρμες για επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια cloud-based πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να δημιουργήσει το δικό του διαδικτυακό κατάστημα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε από το μηδέν το e-shop σας ή ακόμα να αγοράσετε κι ένα έτοιμο. Σε κάθε περίπτωση, είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο, εύκολο στη χρήση και απλό στη συντήρηση.\nΠεριλαμβάνει ένα ηλεκτρονικό καλάθι αγορών, το οποίο “αυτό-φιλοξενείται” (hosted) από το ίδιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθείτε και δεν θα έχετε έξτρα έξοδα για hosting. Παρόλα αυτά, σας παρέχει τον πλήρη έλεγχο του καταστήματός σας, μέσω του φιλικού προς τον χρήστη “theme customize” και όλων των απαραίτητων αρχείων (HTML, CSS, Javascript και Liquid). Αν λοιπόν αυτό που θέλετε είναι να δημιουργήσετε ένα περίπλοκο και την ίδια στιγμή εύκολο στη χρήση eshop για να πουλήσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, τότε αυτή η πλατφόρμα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Το Shopify, καθιστά δυνατή τη διαχείριση προϊόντων πολύ εύκολα, ώστε να μπορείτε πάντα να ανεβάζετε φωτογραφίες, να προσθέτετε νέα προϊόντα, να επεξεργάζεστε το απόθεμά μας και πολλές άλλες διαδικασίες. Αυτό θα σας επιτρέψει να διευθύνετε την επιχείρησή σας ως πραγματικοί επαγγελματίες. Το Shopify είναι μία από τις πιο "value for money" πλατφόρμες που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Όλα τα πακέτα του προσφέρονται με τη μορφή της μηνιαίας συνδρομής, εκτός από την περίπτωση που προτιμήσετε κάποιο ετήσιο ή διετές πρόγραμμα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να δοκιμάσετε την πλατφόρμα εντελώς δωρεάν για 14 ημέρες, χωρίς να απαιτείται η χρήση κάποιας πιστωτικής κάρτας.

Image

Το BigCommerce είναι μία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έναν επαγγελματικό ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου.

Διαθέτει μεγάλη ευελιξία, μέσω μιας σειράς εργαλείων, που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα σε άλλο επίπεδο. Προσφέρει επίσης, ένα ευρύ φάσμα ενσωματωμένων λειτουργιών και είναι πολύ εύκολο στη χρήση, οπότε δεν χρειάζονται προηγμένες γνώσεις για να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Περιλαμβάνει, επίσης, όμορφα πρότυπα για να ξεκινήσετε. Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα ισχυρή στο SEO, με φιλικές προς την αναζήτηση διευθύνσεις URL.

Το BigCommerce ξεχωρίζει για την διαθεσιμότητα 40+ επιλογών πληρωμής με πιστοποίηση PCI DSS. Το PCI DSS είναι το πρότυπο που πρέπει να πληρούν όλες οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω πιστωτικής κάρτας, και αυτό αποτελεί θετικό παράγοντα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των πελατών σας από απάτη πιστωτικών καρτών και παραβιάσεις δεδομένων.

Επίσης, θεωρείται mobile friendly πλατφόρμα, καθώς στις μέρες μας όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν τα κινητά τους για online αγορές. Προσφέρει σταθερό ηλεκτρονικό εμπόριο για κινητά, γεμάτο με προσαρμόσιμα χαρακτηριστικά. Παρέχουν εγγενή υποστήριξη για επιταχυνόμενες σελίδες για κινητά.

Σαν αρνητικό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα θέματα του BigCommerce είναι ακριβά. Βέβαια, μπορείτε να εγγραφείτε και να δοκιμάσετε την υπηρεσία τους χωρίς κόστος για 15 ημέρες.

Image

To WooCommerce είναι ένα πρόσθετο του WordPress με το οποίο έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να διαχειριστούμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς να απαιτείται να γράψουμε κώδικα. Το WooCommerce είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα και πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης πωλήσεων. Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοπούνται σήμερα στο διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ένα απο τα βασικότερα πλεονεκτήματα που έχει το WooCommerce είναι ότι είναι δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Χρησιμοποιώντας κανείς λογισμικό ανοιχτού κώδικα μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του λειτουργίες και να κάνει διορθώσεις ανά πάσα στιγμή.

Ο σχεδιασμός του μενού είναι απλός, και δεν απαιτούνται τεχνικές γνώσεις. Έτσι, μπορεί κανείς να το εγκαταστήσει εύκολα και να ξεκινήσει να πουλάει προϊόντα στο διαδίκτυο. Μπορείτε να παρακολουθείτε λεπτομερώς τις δραστηριότητες των πελατών μέσα στο κατάστημά σας με λειτουργίες όπως είναι, οι εγγραφές, οι πωλήσεις, η παρακολούθηση μιας παραγγελίας μέχρι την παράδοση της στον πελάτη. Ακολούθως και οι πελάτες έχουν δυνατότητα να δημιουργούν το δικό τους προφίλ σαν χρήστες μέσα στο κατάστημα και να διατηρούν ένα ιστορικό παραγγελιών. Το WooCommerce προσφέρει επίσης και επιλογές για τα μεταφορικά έξοδα αλλά και για τον ΦΠΑ.

Το WooCommerce δουλεύει άψογα, όχι μόνο με το βασικό theme που συνοδεύεται αλλά και με κάθε άλλο WordPress Theme. Η παραμετροποίηση όμως γίνεται πολύ εύκολη με τη χρήση Widgets (είτε δωρεάν είτε με πληρωμή) και Shortcodes τα οποία δίνουν μια εξατομοικευμένη αίσθηση στην κάθε σελίδα. Tο WooCommerce παρέχει ένα λεπτομερές βοηθό στον οποίο μπορεί κανείς να ανατρέξει για να βρει οποιαδήποτε βοήθεια. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι τo WordPress είναι μια ασφαλής πλατφόρμα.  Κάθε κενό ασφαλείας που κατά καιρούς προκύπτει διορθώνεται άμεσα απο μια μεγάλη κοινότητα που είναι υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία του. Έτσι λοιπόν με τη σειρά του και το WooCommerce σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί αναβαθμίσεις τόσο καλύπτοντας τυχόν κενά ασφαλείας όσο και επεκετείνοντας το πρόσθετο με νέες δυνατότητες και λειτουργίες.

Τέλος,  η απλότητα του σχεδιασμού και η ευκολία χρήσης που παρέχει το καθιστούν ιδανικό εργαλείο για την επιχείρησή σας.

Σχετικά Άρθρα

Χρήσιμα Links

Επικοινωνία